prva strana

Nedelja, 5. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Avgust 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

šta da se radi

Dvadeset kandidata za gradonačelnika

Branko Vićentijević

NESPORNI KANDIDATI

- Svog kandidata za gradonačelnika, Valjevcima su prvi predstavili srpski radikali. SRS je još u toku kampanje za vanredne parlamentarne izbore, u decembru 2003, najavio „najboljeg” među njima, agroekonomistu Dragana Stojanovića Ćelu, koji je zaposlen kao komercijalista u Valjevskoj pivari. Doduše nezvanično, ima nagoveštaja da se Stojanović predomislio i povukao, ali ime novog kandidata nije „procurilo” u javnost osim ako „ne drži vodu” čaršijska najava navodne koalicije SRS-SPS (mi birače, vi kadrove)!

Bogoljub Arsenijević Maki i Nebojša Andrić na Gradskom trgu tokom Građanskog protesta 1996/97. godine (Foto: Ljuba Rankovic)

Na novogodišnjem prijemu u DS kao mogući kandidat za gradonačelnika promovisan je novinar Nebojša Andrić, koji je do 31. marta bio v. d. direktor trenutno ugašene Regionalne TV Valjevo (TVA), kada je podneo ostavku pošto je dan ranije „prihvatio ponudu” da bude član Izvršnog odbora stranke. Andrićevo ime je, na novinarska zapitkivanja, još dva puta na isti način ponovio onaj koji ga je i pomenuo – Milovan Marković, republički poslanik i predsednik Opštinskog odbora DS u Valjevu. Da li bi stav da konačnu reč o kandidatima ipak ima rukovodstvo stranke u Beogradu, gde je novi predsednik Srbije Boris Tadić, inače predsednik DS, na junskoj sednici Glavnog odbora posebno naglasio da ni kandidati za odbornike ne smeju imati nikakve mrlje u dosadašnjem radu, mogao da znači da će Andrićeva kandidatura biti „dodatno skenirana” ostaje da se vidi. Tek, prema nekim internim ispitivanjima javnog mnjenja na malom ali reprezentativnom uzorku, bolje od Andrića među građanima trenutno kotiraju i Milovan Marković i Slobodan Ilić. Rukovodstvo DS-a u Valjevu izgleda ne razmišlja o kandidatu poput Aleksandra Mitrovića, vlasnika „Gejta”, a ljudi bliski ovdašnjim stranačkim vrhovima tvrde da su „pojedinci umislili da mogu ono što objektivno ne mogu” i da će cena takvog pristupa ozbiljnim stvarima „biti plaćena na septembarskim izborima”.

Vojislav Andrić Mađar (karikatura: Branko Obradović) (Foto: Ljuba Rankovic)

Pokret za Valjevo Liberala Srbije (LS) najavio je da će izbor pasti između matematičara Vojislava Andrića Mađara, bivšeg saveznog ministra za sport u poslednjoj vladi SRJ i direktora Valjevske gimnazije u dva mandata, hirurga prim. dr Ilije Tripkovića, direktora Zdravstvenog centra i građevinskog inženjera Milana Čula Milutinovića, direktora JP „Kolubara-Rovni”. Najviše šansi ima Andrić, uz opasku jednog od pomenutih kandidata da se i nije „previše gurao u trku”, te da je pomenut da bi se celoj priči „valjda dalo na značaju”. Tadićeve demokrate pak, tvrde obavešteni, strepe od dr Tripkovića, a za Vojislava Andrića kažu da će „sa njim lako”. Ima i onih koji tvrde da bi dr Tripković za DS bio prihvatljiv kao zajednički kandidat, dok Vojislav Andrić tog „kredita” nema. Nije li sve ovo ipak samo nagoveštaj suštine buduće predizborne kampanje u kojoj će se po političkim protivnicima „pucati” iz svih oružja?

Svoje kandidate zvanično su promovisali su još G-17 plus, gimnazijskog profesora filozofije Miroslavu Milosavljević-Pantović i Građanski savez Srbije (GSS), koji je zasad najavio odluku „između tri svoja funkcionera”, među kojima, prtetpostavljamo, najbolje kotira bivši savezni poslanik Predrag Bleki Savić. U GSS je dodatna muka, šta i kako dalje. Ostati kao stranka na političkoj sceni Srbije ili se utopiti u DS.